Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@02:12:48 GMT

تاثیر سن و بیش فعالی بر تخلفات رانندگی

تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۷۶۱۸۶۰

تاثیر سن و بیش فعالی بر تخلفات رانندگی

نتایج مطالعات صورت گرفته گویای آن است که در افرادی که سن کمتری دارند، به دلیل قابلیت‌های بالای جستجوی بینایی، میزان تخلفات افزایش می‌یابد. همچنین افراد دارای اختلال کم‌توجهی_ بیش‌فعالی تخلفات بیشتری انجام می‌دهند.

به گزارش ایسنا، تصادفات رانندگی یکی از عوامل مهم مرگ‌ومیر در ایران هستند. بررسی ارتباط عملکرد رانندگی و توجه، می‌تواند نقش قابل توجهی در کاهش تصادفات به ویژه تصادفات شهری داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پژوهشگران دانشگاه تبریز در این مطالعه به بررسی رابطه جستجوی بینایی، اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی و سن با رفتارهای رانندگی پرداختند.


معیارهای ورود به این مطالعه، داشتن گواهی‌نامه رانندگی ماشین سواری و یا موتور سیکلت، عدم آسیب حسی بینایی و شنوایی غیرقابل اصلاح، قابلیت خواندن و نوشتن و عدم مشکلات روانی مزمن بود. از شرکت‌کنندگان برای حضور در مطالعه رضایت‌نامه شرکت داوطلبانه، دریافت شد. ۵۴۸ نفر از رانندگان ۱۸ تا ۹۰ سال شهر تبریز در این مطالعه شرکت کردند. این افراد در پنج مرکز پلیس، پنج پارک بزرگ، پنج مجتمع تجاری و فروشگاه زنجیره‌ای، پنج مرکز آموزشی و دانشگاهی، سینما و مراکز ورزشی، انتخاب شدند.


سید حجت زمانی ثانی و زهرا فتحی رضایی به همراه همکارانشان در گروه رفتار حرکتی دانشگاه تبریز و مرکز تحقیقات پیشگیری از حوادث جاده‌ای دانشگاه علوم پزشکی تبریز، افرادی بودند که در طراحی این پژوهش مشارکت کردند.


برای سنجش اطلاعات فردی مثل سن، جنسیت، تعداد تصادفات، تعداد تخلفات و ... از پرسش‌نامه اطلاعات فردی استفاده شد. انواع تخلفات احتمالی مربوط به بینایی با توجه به نظر متخصصان از سایت دفتر تحقیقات کاربردی پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی استخراج شد. این تخلفات به صورت سوال‌های چهار گزینه‌ای مورد بررسی قرار گرفت.


برای سنجش جستجوی بینایی نرم‌افزار CogLab استفاده شد. این نرم‌افزار شامل چندید آزمون روان‌شناسی شناختی است و به گونه‌ای طراحی شده که در هر کوشش یک نقطه ثابت نمایش داده می‌شود. پس از یک زمان کوتاه (کم‌تر از یک ثانیه) اشکال دایره و مربع با رنگ‌های مختلف روی صفحه نمایش ظاهر می‌شود. افراد شرکت‌کننده باید با تمرکز روی نقطه اولیه، آن را از بین اشکال مختلف شناسایی کنند.


همچنین شرکت‌کنندگان در این تحقیق با استفاده از پرسش‌نامه از نظر اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی نیز بررسی شدند. داده‌های به دست آمده با استفاده از روش‌های آماری تحلیل شدند.


افراد شرکت‌کننده، ۴۴۲ نفر مرد و ۱۰۶ نفر زن بودند. از این تعداد ۴۹۲ نفر راننده ماشین سواری و ۵۶ نفر راکب موتور بودند. ۳۹۱ نفر از این افراد به طور روزانه، ۱۱۶ نفر به طور هفتگی و ۴۱ نفر به صورت ماهانه از وسیله نقلیه استفاده می‌کردند.


نتایج این پژوهش نشان داد که هر چقدر افراد میزان بالایی از جستجوی بینایی را داشته باشند، تخلفات بیشتری انجام می‌دهند و با افزایش تعداد عوامل حواس‌پرتی، زمان واکنش به شدت افزایش می‌یابد. رابطه منفی و معناداری بین میزان تخلفات و جستجوی بینایی وجود دارد. با افزایش میزان تخلفات رانندگی قابلیت افراد در زمان واکنش بهبود می‌یابد. به نظر می‌رسد افرادی که زمان واکنش کمتری دارند، تخلفات رانندگی بیشتری انجام می‌دهند.


در این مطالعه سن با تعداد تصادف‌های کل رابطه‌ای نداشت. اما رابطه منفی و معناداری بین سن و میزان تخلفات خودگزارشی وجود داشت. این یافته نشان می‌دهد که با افزایش سن میزان تخلفات کاهش می‌یابد. به نظر می‌رسد افراد مسن‌تر محافظه‌کارتر هستند و هیجان‌طلبی کمتری در رانندگی دارند.


میزان تصادف‌ها و تخلفات خودگزارشی با میزان شدت اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی رابطه مثبت و معنی‌داری دارد که نشان می‌دهد افرادی که دچار این اختلال هستند، کنترل کافی به شرایط و رفتار ندارند. انجام رفتارهای پرخطر نشانه‌ای از این اختلال است.


با توجه به نتایج به دست‌آمده به نظر می‌رسد متغیرهای فردی مثل سن، شاخص بالای اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی و میزان تصادفات در افراد، اهمیت بیشتری نسبت به قابلیت جستجوی بینایی افراد در میزان تخلفات خودگزارشی داشته باشد.


پژوهشگران این مطالعه با اشاره به رابطه بین داشتن اختلال کم‌توجهی_ بیش‌فعالی با تعداد کل تصادف‌ها و تخلفات خودگزارشی، پیشنهاد می‌کنند: «بهتر است افرادی با این ویژگی سعی در استفاده از روش‌هایی برای افزایش توجه و تمرکز خود در حین رانندگی داشته باشند و یا سازمان‌های مربوطه، چنین امکاناتی را فراهم سازند. همچنین با کاهش سن و قابلیت های بالای جستجوی بینایی افراد، میزان تخلفات آن‌ها افزایش می‌یابد. این نتیجه نشان‌دهنده اهمیت پرداختن به قابلیت‌های توجه و جستجوی بینایی در افرادی با سن کم را نشان می‌دهد».


نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی در فصل‌نامه «تازه‌های علوم‌شناختی» منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تخلفات رانندگی اختلال کم توجهی بیش فعالی سن اختلال کم توجهی بیش فعالی میزان تخلفات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۶۱۸۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این سرطان علائم اولیه ندارد، غربالگری را جدی بگیرید

هنوز شمار بسیار کمی از افراد برای سرطان ریه غربالگری می‌شوند و درصد غربالگری در سرطان ریه نسبت به سایر سرطان‌های شایع بسیار پایین‌تر است.

برای همین در حالی که در آمریکا در سال ۲۰۲۱ میزان غربالگری برای سرطان روده بزرگ ۷۲ درصد و برای سرطان پستان ۷۶ درصد بوده است.، کمتر از ۶ درصد افراد واجد شرایط برای غربالگری سرطان ریه کمتر از ۶ درصد است.

به گزارش همشهری آنلاین، سرطان ریه علت اصلی مرگ‌های مربوط سرطان در جهان است، اما شناسایی زودرس این سرطان می‌تواند به طور قابل‌توجهی پیامدها بالینی سرطان ریه را بهبود بخشد.

میزان بقای سرطان ریه در مراحل اولیه حدود هفت برابر بیشتر از سرطان ریه‌ای است که در بدن منتشر شده است.

اغلب بیماران در مراحل اولیه سرطان ریه هیچ علامتی ندارند و بیماری تا زمانی که مراحل پیشرفته‌تر برسد که درمان آن سخت‌تر است تشخیص داده نمی‌شود و این وضعیت نیاز به غربالگری مؤثر سرطان ریه را نشان می‌دهد.

کارگروه پیشگیری آمریکا غربالگری سرطان ریه را برای افراد ۵۰ تا ۸۰ ساله که در حال حاضر سیگار می‌کشند یا قبلاً در طول ۱۵ سال گذشته سیگار می‌کشیده و بعد ترک کرده‌اند یا دست‌کم ۲۰ سال سیگار کشیده‌اند، توصیه می‌کند.

«پاکت- سال» واحدی است که برای تخمین قرار گرفتن افراد در معرض سیگار در طول عمر مورداستفاده قرار می‌گیرد و از ضرب کردن شمار کلی سال‌هایی که شخص سیگار کشیده است در میانگین پاکت‌های سیگار کشیده شده در هر روز به دست می‌آید. برای مثال، اگر شخصی برای ۵۰ سال نیم پاکت سیگار کشیده باشد، میزان سیگار کشیدنش ۲۰ پاکت در سال می‌شود.

سی‌تی‌اسکن با دوز پایین برای غربالگری سرطان ریه

یکی از موانع اصلی غربالگری سرطان ریه میزان پایین آگاهی و شناخت عمومی در این باره است. بسیاری از افراد از این موضوع که واجد شرایط غربالگری سرطان ریه هستند، آگاه نیستند یا درباره آنچه انتظار می‌رود در روند غربالگری رخ دهد، سوءبرداشت دارند.

غربالگری سرطان ریه شامل سی‌تی‌اسکن با دوز کم سالانه است. سی‌تی‌اسکن یک روش تصویربرداری تشخیصی است که از پرتوهای ایکس برای ایجاد تصاویری مشروح به شکل سطح مقطع‌ از درون بدن استفاده می‌کند.

غربالگری هر ۲۵۰ بیمار به پیشگیری از یک مورد مرگ ناشی از سرطان ریه می‌انجامد. در مقایسه ۶۴۵ نفر باید با ماموگرافی غربالگری شوند تا بتوان از یک مرگ ناشی از سرطان پستان جلوگیری کرد.

برخی از افراد به علت قرارگیری در معرض پرتوتابی درباره انجام سی‌تی‌اسکن احتیاط به خرج می‌دهند. اما میزان پرتوتابی ناشی از سی‌تی‌اسکن با دوز کم حدود ۱.۴ میلیون میلی سیورت است (میلی سیورت واحد علمی اندازه‌گیری پرتوتابی یونیزه کننده است).

میزان پرتوتابی پس‌زمینه‌ای که هر شخص ممکن است به طور میانگین در طول یک سال زندگی بر روی کره زمین دریافت کند، ۳ تا ۵ میلی سیورت است.

همه فرآیند تصویربرداری از ریه در غربالگری سرطان ریه فقط چند دقیقه وقت می‌گیرد و نیاز به سوزن، دارو یا تزریق وریدی ندارد. بیمار در طول این اسکن روی یک میز چرخان دراز می‌کشد و دست‌هایش را در بالای سرش می‌گذارد. تکنسین ممکن است از بیمار بخواهد برای۵ تا ۱۰ ثانیه در حالیکه از میان دستگاه اسکن‌کننده می‌گذرد، نفسش را حبس کند.

متخصص رادیولوژی نتایج آزمایش را در گزارشی برای پزشک خلاصه می‌کند. اگر نتایج از لحاظ یافته‌ها در ریه منفی باشند، بیمار پس از یک سال برای اسکن دیگری بازمی‌گردد. اگر نتایج مثبت باشند، معمولاً به این معنا است که متخصص رادیولوژی یک گره ریوی یا نقطه‌ای مشکوک درون ریه دیده است. همه گره‌های ریوی سرطانی نیستند و بیماران ممکن است نیاز به تصویربرداری‌های اضافی یا نمونه‌برداری داشته باشند تا برای ثابت کردن یافته‌ها داشته باشند.

منبع: Conversation

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • این سرطان علائم اولیه ندارد، غربالگری را جدی بگیرید
  • وزیر دادگستری: لایحه جامع وکالت در دست تدوین است/ اجباری‌شدن وکیل در دعاوی
  • بینا شدن افراد مبتلا به نابینایی ارثی با ژن‌درمانی «کریسپر»
  • گواهینامه رانندگی با چند نمره منفی ضبط و باطل می‌شود؟
  • «کودکان اُتیسمی» روی مرز باریک مرگ و زندگی
  • تاثیر ذرات آلاینده بر کنترل هیجانات / تجربه بیشتر افسردگی و اضطراب در روزهای آلوده
  • قبل از مصرف قهوه ژن‌های خود را بررسی کنید!
  • گواهینامه‌های‌ تقلبی، قربانیان‌ واقعی!
  • ۲۵ میلیون تومان بدهید گواهینامه تقلبی بگیرید!/ مراقب باشید مرتکب قتل عمد نشوید
  • اثرات منفی استرس روی چهره و ظاهر افراد